AMSTERDAM – Op steeds meer plaatsen in ons land hangen defibrillators (AED’s) om mensen met een hartstilstand het leven te redden, maar in de praktijk weten veel mensen niet dat ze er zijn. Bovendien hangen ze vaak achter slot en grendel, onbereikbaar voor het publiek, zoals bij alle onderzochte supermarkten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond bij twintig locaties waar AED’s aanwezig zijn.
Bij gebruik van de hartmassageapparatuur stijgt de overlevingskans van vijf procent naar maar liefst 50 tot 70 procent.

“Maar dan moeten ze wel te vinden zijn natuurlijk. Op deze manier kost het onnodig levens. Iedere seconde telt bij een hartstilstand”, zegt woordvoerder Ewald van Kouwen van de Consumentenbond.

De automatische externe defibrillator (AED) herstelt het hartritme door middel van een stroomstoot. Het apparaat kan in principe eenvoudig bediend worden door vrijwel iedereen, maar er is ook een korte cursus voor. Gebruik ervan zonder verder te reanimeren is zinloos. Naar schatting hangen er in Nederland al ruim twintigduizend.

Onderzoekers van de bond bezochten NS-stations, supermarkten en zwembaden. Niet alleen zijn er wel twintig verschillende AED’s op de markt, ook zijn ze afgezien van die op de stations, slecht te herkennen doordat signaleringstickers ontbreken of verdekt zijn opgeplakt.

“Werknemers van de bewuste supermarkt of NS-station weten vaak wel dat er een AED is en waar precies, maar de omgeving vaak niet. Zo is bij de kiosk naast de NS-loketten of bij de kaasboer naast de supermarkt niet bekend dat er een AED in het winkelcentrum is.”

De Consumentenbond constateert verder dat het voor de herkenbaarheid beter zou zijn als AED’s net als brandblussers allemaal min of meer aan dezelfde uiterlijke kenmerken en bedieningswijze moeten voldoen.

Tevens adviseert de bond een landelijke registratie van locaties van plekken waar apparaten hangen. “Helaas werken sommige leveranciers er nu niet aan mee uit concurrentieoverwegingen.”